Vándorrege
Nicolas Roeg
1971
Vándorrege

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Vándorrege

Színes, angol, 100 perc, 1971
Magyar cím
Vándorrege
Eredeti cím
Walkabout

Történet

Roeg álomszerű, révedező, lírai gyönyrűségű, inkább operatőri, mint rendezői műgond által vezérelt filmje (a forgatókönyv mindössze 14 oldalas volt) Ausztráliában játszódik, ahol egy fiatal testvérpár kering a sivatagban, miután apjuk agyonlőtte magát. A túléléssel együtt válnak felnőtté, s mikor hozzájuk csapódik egy igazán szimpatikus, rituális udvarlással próbálkozó, szintén épp felnőni készülő aborigin fiú, a korai szexualitás filmben mindig izgalmas területére is bekopogtatnak (a walkabout egy átmeneti rítus, amelynek során az aborigin felnőttjelöltek egy fél évig a sivatagban élnek). Roeghöz méltóan nem minden szimbólum és mozzanat van megmagyarázva, de a poétikus hangvétel magával ragadja a nézőt és egy emlékezetes élménnyel marad – s nemcsak az akkor 18 éves Jenny Agutter mellei miatt.

Videó, előzetes, trailer

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!

Ezt írtuk a filmről:

Mozi a kenguruk földjén – Az ausztrál film története

A gyarmati múlt, a fegyenctelepek nyomasztó hagyatéka és a veszélyekkel teli táj határozzák meg mindmáig leginkább az ausztrál kontinens filmiparát, amely akkor tud igazán sikeres lenni, ha az ezekhez kapcsolódó mítoszokat és sztereotípiákat ötvözi a hollywoodi zsánerfilmek bevett formuláival.

Tanulmány, 2019. augusztus 30. – írta

Szex, borzongás és rocksztárok – Nicolas Roeg-portré (1928–2018)

Az operatőr a vérét adta az egyik jelenetért, a tériszonyos Donald Sutherland pedig vállalta azt, amit a kaszkadőr sem mert, sőt fiát is Roegnek keresztelte. Hosszú élete és pályafutása alatt alig egy maréknyi említésre méltó, azóta kultstátuszt kiérdemelt filmet készített. Pszichedelikus látomásaival, az idősíkok folyamatos váltogatásával, a főszereplő rockbálványokkal és tabudöntögető szexjeleneteivel Nicolas Roeg kitörölhetetlenül beírta magát a brit filmtörténet legnagyobbjai közé.

Tanulmány, 2019. február 11. – írta
Támogass egy kávé árával!
 

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat