Búcsú (Az erdélyi zsidó kultúra nyomában)

Búcsú (Az erdélyi zsidó kultúra nyomában)

Kritika

Elfelejtett kultúrák és felfedezett hősök nyomában - Fonyó Gergely: Ocskay László százados, az elfelejtett hős; Páskándiné Sebők Anna: Búcsú (Az erdélyi magyar zsidó kultúra nyomában)

A Holocaustról, vagy a háború utáni zsidó életutakról filmet készíteni egyre nagyobb kihívást jelent, hiszen a nézőknek egyre emelkedettebb az ingerküszöbük. Pedig elmondanivaló még bőven akad, ahogyan ezt Fonyó Gergely és Páskándiné Sebők Anna filmje is bizonyítja.


2012-09-24- írta Zágoni Bálint

Olvasd el a kritikát

Történet

A film az erdélyi magyar zsidó közösségek 60 évének történetét dolgozza fel. Mára csupán hétezer zsidó ember maradt Romániában, az évszázadok alatt kialakult kultúrának ma már csak nyomai maradtak meg. A film elkészítését többéves kultúrtörténeti kutatás előzte meg, így eredeti levéltári dokumentumokat is felhasználok az események megidézésekor, az interjúk, régi fotók és archív filmek mellett. A történelem során Erdélyben 1940 után két részre szakadt a zsidó közösség. Az egyik része Magyarországhoz, a másik Romániához tartozott, így sorsuk is különböző módon alakult. A háború után (Romániában: 1944. augusztus 23.) olyan eseménysor részesei, melye egyedülálló volt Európában. A kezdődő lelkesült újrateremtést a hatalom erőszakkal megakadályozta, majd rákényszerítette őket a kivándorlásra. Tény, hogy sokan akartak kivándorolni Izraelbe, de nem így és nem ennyien, hisz az emberi méltóság elvész ott, ahol a döntéseket már rég nem az egyén hozza, hanem a hatalom. Ez a dokumentumfilm érzelmes búcsú egy színes és fontos kultúrától, mely letűnt, és csupán a romániai multikulturalitás piciny színfoltja maradt.

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!