Párhuzamos múlt

Párhuzamos múlt

Történet

“Egy amatőr kincskereső 2014-ben fémdetektorral nagy értékű dák kincsre bukkant Marosvásárhely mellett. Ezt a Maros Megyei Tanács több mint 10 000 Euróért vásárolta meg a helyi múzeum részére” – hangzik el a történelmi tévhiteket, és tabukat feszegető izgalmas filmben. Ma is élénken él a köztudatban a Ceausescu-féle “aranykorszakban” nagyszabású állami propagandával újraírt és működtetett dákoromán kontinuitás-elmélet. 
A két részes összeállítás jó adag iróniával és öniróniával, ugyanakkor tényszerűen veszi górcső alá a virtuális múltat, a kollektív emlékezetben őrzött olyan román és magyar történelmi legendákat, mint az újkeletű dákoromán büszkeség vagy a mitikus székely eredettörténetek. Emellett fiatal történészek és régészek bevonásával, fontos régészeti lelőhelyekre látogatva ismerjük meg a történelem mai álláspontját, módszereit és kutatási eredményeit.

Videó, előzetes, trailer

https://www.youtube.com/watch?v=is01oLommZw https://www.youtube.com/watch?v=p-d8yw3Otmw

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!