Egy ember az örökkévalóságnak (A Man for All Seasons)

Egy ember az örökkévalóságnak

A Man for All Seasons

Un om pentru eternitate

Kritika

Szeszélyes, halálos évszakok embere - Fred Zinnemann: A Man For All Seasons / Egy ember az örökkévalóságnak, 1966

1967-ben a legtöbb, egész pontosan hat Oscar-szobrot Fred Zinnemann Egy ember az örökkévalóságnak című filmje kapta. Mórusz Tamás fővesztésének fondorlatokban gazdag históriáját a rendező a Délidő / High Noon reneszánsz párdarabjának szánta. S valóban, Kane és VIII. Henrik kancellárja számára a legnagyobb veszélyt mindkét filmben saját környezete jelenti. Pontosabban az a meggyőződés, amely szerint a civilizáció vívmányai fogják össze a közösségeket. Ám ez hit, amikor delet üt az óra, s a nap vakítóan ragyog, a bakó suhintása közben ellenük fordul, s vészjósló disztópiává válik.


2016-07-23- írta Keresztes Gergő

Olvasd el a kritikát

Történet

Az Utópia című munkájáról ismert Morus kora a XVI. század közepének Angliája elevenedik meg ebben az Oscar-esővel díjazott filmben, amelynek középpontjában Morus Tamás és VIII. Henrik konfliktusa áll: Morus ellenzi a király válását, s ezért az életével fizet.

Videó, előzetes, trailer

Díjak

Oscar-díj:

Legjobb film, legjobb férfiszínész főszerepben, legjobb rendező, legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb (színes) operatőr, legjobb (színes) jelmez.

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!