Fél Nelson (Half Nelson)

Fél Nelson

Half Nelson

http://www.halfnelsonthefilm.co.uk

http://www.imdb.com/title/tt0468489

Történet

A harmincas Dan Dunne nappal közkedvelt történelemtanár, éjjel azonban kocsmáról kocsmára jár, lerészegedik és drogozik – függőségéről a másnapi órákon csak karikás szeme árulkodik. Dunne az iskolában a lányok kosárlabdacsapatának az edzője is, s az egyik edzés után egyik 13 éves tanítványa, Drey kábult állapotban talál rá az öltözőben – a tanár úr ugyanis éppen cracket szív. Amikor a kislányért nem érkezik meg az apja, miután kissé kijózanodik, Dunne viszi haza diákját. Ezt a nem túl szerencsés kezdetet követően a két ember között az iskolán kívül is barátság szövődik.

„A Dunne-t megformáló Ryan Gosling nagyszerű alakítása a legfőbb, de közel sem az egyetlen oka, hogy szeretni tudjuk Ryan Fleck rendező bemutatkozó nagyjátékfilmjét. Ez az együttérző, mégis hiteles film elkerüli a melodráma csapdáját ebben az amúgy túlzásokra is lehetőséget adó történetben, melyben egy drogproblémákkal küzdő fehér tanár megpróbálja felkarolni afroamerikai tanítványát, akinek a családját mellesleg éppen a drogkereskedelem szakította szét. Habár a gettóerőszak megjelenítése is hiányzik belőle, ez a talán kissé visszafogott dráma mégis rendkívül erőteljes hatású. A polgárjogi küzdelmek kulcsmomentumait dokumentáló archív betétek pedig feltárják a cselekmény mélyebb összefüggéseit, anélkül hogy a film túl nehézkessé válna. A Brooklynban forgatott mű előadásmódja tartózkodó és őszinte, amihez nagyban hozzájárulnak a jórészt kézi kamerával felvett jelenetek, melyeket a Broken Social Scene remek zenéje fest alá.” (Dennis Harvey)

Videó, előzetes, trailer

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!