Engedj be! (Låt den rätte komma in)

Engedj be!

Låt den rätte komma in

Let the Right One In

http://vampir.prj.hu

http://www.imdb.com/title/tt1139797

Kritika

Nem félünk a vámpírtól! Nem esz meg, csak… - Tomas Alfredson: Låt den rätte komma in / Engedj be!

Gondolom, senki nem bánja, ha TIFF-es utórezgésként a fesztivál – és most meg merem kockáztatni a szót – legzseniálisabb filmjéről írok. Ha egy film megérdemli a pozitív kritikát, és ráadásképp még néhány szép szót, akkor ez biztosan az. Barátságos, nem mindennapi vámpírsztori a barátságtalan, zord skandináv filmek világából.


2012-09-24- írta Csoma Emőke

Olvasd el a kritikát

Véresen egyszerű - Matt Reeves: Let Me In

Sok filmrajongó kaphatott a szívéhez, amikor felröppent a hír, hogy Let Me In címmel amerikai remake készül Tomas Alfredson rekordidő alatt kultikussá vált svéd vámpírfilmjéből, az Engedj be!-ből. A pánik jogos volt, hisz olyan még nem fordult elő, hogy amerikai remake jobban sikerüljön európai eredetijénél. A trónfosztás ezúttal sem jött össze, de Matt Reeves író-rendező nagyon közel járt hozzá.


2012-09-24- írta Csiger Ádám

Olvasd el a kritikát

Történet

Stockholm fagyos és meglehetősen nyomorúságos külvárosában járunk, valamikor a 80-as évek elején. Hősünk, Oskar Eriksson teljesen átlagos, ám magányos 12 éves kisfiú. Próbálja ép bőrrel megúszni, hogy osztálytársai állandó jelleggel terrorizálják. Otthon – ahol édesanyjával kettesben élnek – titkon sorozatgyilkosokról szóló újságkivágásokat és más hasonló dolgokat gyűjt. Egy nap egy fán, nem messze Oskarék házától egy rituálisan meggyilkolt fiú holttestére bukkannak. Oskar eközben megismerkedik Elivel, aki a szomszéd lakásba költözött egy idősebb férfival – akiről a néző hamarosan azt feltételezheti, hogy az apja. A kis Eli ugyanolyan magányos, mint Oskar, így hamar barátságot kötnek.

Az Engedj be! John Ajvide Lindqvist bestsellerén alapul, ami hatalmas siker volt Svédországban, s úgy tűnik, a nemzetközi közönséget is meghódítja. Tomas Alfredson adaptációja – amely önmagában is nagyszerű alkotás – minden bizonnyal hozzájárul majd a mű világsikeréhez. A film – amely Morrissey Let the Right One Slip In című dalából kölcsönzi címét – időnként hátborzongató, sokkoló és félelmetes, de mindezeken túllépve hangulatos, intelligens, a felnőtté válás elutasításáról, barátságról és végzetről szóló meséjével a rendező megindító és irodalmi módon éleszti újra a jó öreg vámpírtematikát. A dán–svéd Hoyte van Hoytema operatőri munkája pedig gyönyörű.

Videó, előzetes, trailer

Díjak

Göteborgi Filmfesztivál (2008)

  • Nordic Film Prize: Legjobb film – Tomas Alfredson
  • Nordic Vision Award: Legjobb operatőr – Hoyte van Hoytema

Tribecai Filmfesztivál (2008)

  • Best Narrative Feature – Motion Picture

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!