A másik oldalon (Auf der anderen Seite)

A másik oldalon

Auf der anderen Seite

http://www.auf-der-anderen-seite.de/

http://www.imdb.com/title/tt0880502

Kritika

Repülő koporsók - Fatih Akin: Auf der anderen Seite / A másik oldalon

Fatih Akin tökéletes arányérzékkel van megáldva. Filmművészete paradox módon éppen ettől válik eredetivé: így képes a legégetőbb etnikai és etikai problémákat is végletekig kidolgozott, sodró lendületű történet formájában tálalni. Nem véletlen, hogy Szerelem, halál, pokol című trilógiájának első része, az Arany Medve-díjas Fallal szemben után a halálnak szentelt új filmje, az Auf der anderen Seite is fesztiválkedvenc – Cannes-ban a legjobb forgatókönyv díját vitte el, versenyben van az Európai Parlament új filmdíja, a Lux-díj elnyeréséért, és német mezben az Oscarért is ringbe száll. Akinnál egyszerre van jelen Schlöndorff keresetlen stílusa, Almodóvar szenvedélyessége és Kieslowski tudatos cselekményvezetése. Meg az a bizonyos arányérzék.


2012-09-24- írta Dávid Ádám

Olvasd el a kritikát

Ez itt nem Amerika - Fatih Akin: Auf der anderen Seite / A másik oldalon

Néhány évvel ezelőtt a németek egyik legpiacképesebb rock-bandája mennydörgő basszusok közepette kürtölte világgá véleményét globalizálódó világunkról: „Mind Amerikában élünk!" Úgy tűnik, a török származású, de németországi születésű Fatih Akin nem osztja teljes mértékben a Rammstein nézeteit, mert újra az emberi sokszínűségről készített filmet.


2012-09-24- írta Németh Barnabás

Olvasd el a kritikát

Történet

Ali, a brémai nyugdíjas török prostituáltat vesz maga mellé, hogy életét bearanyozza. Fia, Nejat először elképed, de hamar megkedveli a lányt, mikor megtudja, hogy Yeter csak azért bocsátja áruba testét, hogy lánya egyetemi tanulmányait fizethesse. Mikor Ali megöli a nőt, Neyat felkerekedik, hogy Isztambulban megkeresse a lányát. Aytent azonban nem csak Neyat keresi, de a török rendőrség is – ők terrorizmussal vádolják.

Díjak

Antalya Golden Orange Film Festival (2007)
Legjobb rendező: Fatih Akin
Legjobb vágás: Andrew Bird
Legjobb férfi mellékszereplő: Tuncel Kurtiz
Legjobb női mellékszereplő: Nursel Köse

Bavarian Film Awards (2008)
Legjobb rendező: Fatih Akin

Cannes-i Filmfesztivál (2007)
Legjobb forgatókönyv: Fatih Akin

Cinemanila Nemzetközi Filmfesztivál (2007)
Lino Brocka-díj: Fatih Akin

Európai Filmakadémia díja (2007)
Legjobb forgatókönyvíró: Fatih Akin

Német Filmkritikusok Szövetségének díja (2008)
Legjobb vágás: Andrew Bird

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!