Alejandro Jodorowsky

Alejandro Jodorowsky

Alejandro Jodorowsky filmrendező, képregényművész, író, költő 1929-ben született Chilében ukrajnai zsidó bevándorlók gyerekeként. Nyolc éves volt, amikor családjával a fővárosba költöztek. A Chilei Egyetemen folytatta tanulmányait, ezeket azonban két év után abbahagyta. 1948-tól színházzal is foglalkozni kezdett, 1950-ben pedig színházművészeti mozgalmat hozott létre. 1953-ban Párizsba utazott és olyan nagyszabású művészekkel dolgozott együtt, mint Marcel Marceau, a kor híres francia pantomimművésze.

Első filmjét, A nyakkendőt (La Cravate) 1957-ben készítette el Thomas Mann Elcserélt fejek című regénye alapján, a főszerepet saját magára osztotta. Az 1960-as évek elején Fernando Arrabal francia drámaíróval, illetve Roland Topor illusztrátorral közösen egy avantgárd mozgalmat alapítottak, amely a Panique nevet kapta.

Jodorowsky idejét Párizs és Mexikó között osztotta meg, ez idő alatt pedig írói tevékenységére fektette a hangsúlyt. Képregényeket írt (Anibal 5, 1966) és komikus heti rajzsorozatokat készített (Panic Fables). 1968-ban megrendezte első nagyjátékfilmjét, a nagyon kis költségvetésből készült Fando és List (Fando y Lis), amely Arrabal egyik színdarabján alapult, és megjelent a belső utazás motívuma, mely egész karrierjén végigkísérte. A film premierje nagy sajtóvisszhangot keltett, a publikum felháborodva üldözte el a botrányhősnek titulált rendezőt, Mexikóban betiltották a filmet.

A szélesebb körű ismertséget egy rendhagyó western hozta meg a rendezőnek: az El Topo (A vakond, 1970) főszerepét ezúttal is ő maga játszotta. A film az Egyesült Államokba is eljutott, és bár a kritikusok megosztottak voltak, sikerült megnyernie magának John Lennon menedzserét, Allen Kleint, aki következő filmjét finanszírozta. 1973-ben elkészült a mára már kultfilmmé vált alkotása, A szent hegy (La Montagne Sacrée), amelyben visszatért a spirituális utazás témájához.

Jodorowsky nagy álma volt Frank Herbert Dűnéjének megfilmesítése, melyben még Salvador Dalí, illetve Orson Welles is szerepet kaptak volna. A filmhez látványtervek is készültek, Jodorowsky elképzelése azonban nem talált támogató kezekre. Az elutasítást követően főként képregényekkel foglalkozott. Az 1980-as években megteremtette a pszichomágiának nevezett terápiás módszert, amely Carl Gustav Jung pszichológiáját ötvözte a tarot kártyával. 2013-ban Jodorowsky feltűnt a meghiúsult projektjéről szóló dokumentumfilmben is (Jodorowsky’s Dune). Ezt követően gyerekkoráról készített egy önéletrajzi indíttatású filmet, A valóság táncát (La danza de la realidad, 2013).

2016-ban szintén magáról rendezett (Poesía Sin Fin), utolsó filmjét (Psychomagic: A Healing Art) pedig 2019-ben készítette el, melyben az általa megalkotott pszichomágia módszeréről mesél.

(Siklódi Lehel)

Az írás a Filmtett gyakornoki programjában készült.

Ezt írtuk róla

Mozimágia mint pszichoterápia – Jodorowsky rendezései 2.

2014. május 9.

Jodorowsky mindig figyelmen kívül hagyta a közízlést, így meggyűlt a baja a nagyközönséggel, azonban a midnight movie prototípusaként méltatott El Topóval saját műfajt fejlesztett ki (egyben maga a Jodorowsky-film vált zsánerré), ezzel híveket, követőket toborzott. Többi filmje producerek hozzájárulásával jött létre (Allen Kleintől Michel Seydoux-ig) vagy miattuk hiúsult meg (O története, Dűne).

Mozimágia mint pszichoterápia – Jodorowsky, a rendező 1.

2014. május 8.

Alejandro Jodorowsky minden eddiginél hosszabb, 23 éves hiátus után jelentkezik mozival. Rögtön kettővel: a Jodorowsky’s Dune dokumentumfilm legambiciózusabb megvalósítatlan projektjéről, saját könyvén alapuló rendezése, A valóság tánca pedig életmű-összegző személyes-szerzői mozi és önéletrajzi film a rendkívüli karriert maga mögött tudó 85 éves művésztől.

Filmjei a Filmtetten

Jodorowsky's Dune

Színes dokumentumfilm, 90 perc, 2013
Szereplő

Réges-régen a 70-es években Alejandro Jodorowsky szerette volna megfilmesíteni a Dűnét. H.R. Gigerrel és Jean Moebius Girauddal közösen tervezgették a produkciót. Frank Pavich azonban úgy döntött, hogy egy dokumentumfilmben mutatja be milyen is lett volna a chilei rendező alkotása, az alkotásban Jodorowsky, Giger és a többi, még életben lévő stábtag is megszólal.

Kapcsolódó cikk:

A szent hegy

Színes kalandfilm, fantasy, sci-fi, 114 perc, 1973
Rendező, Forgatókönyvíró, Szereplő, Zene, Jelmeztervező, Producer

Az első részben egy krisztusi külsővel megáldott tolvaj pikareszk kalandjait követhetjük nyomon a "vad" Mexikóban. A második részben a tolvaj (s a filmet néző is) beavatási szertartáson megy keresztül, majd gazdag és hatalmas emberekkel az örök élet titkának keresésére indulnak. "Természetesen" azt tervezik, hogy megölik a titkot birtokló buddhista papokat, majd magukévá teszik a Tudást...

Kapcsolódó cikkek:

A vakond

Színes kalandfilm, fantasy, western, 125 perc, 1970
Rendező, Forgatókönyvíró, Szereplő, Zene

Ebben a mexikói westernben végletes erőszak és abszurd humor keveredik vallásos szimbólumokkal és különféle rítusokkal. A néző számára a film jelenetei kábítószer hatása alatt keletkező hallucinációs képekként hatnak.

Kapcsolódó cikkek:

Fando és Lis

Fekete-fehér kalandfilm, fantasy, 93 perc, 1968
Rendező, Forgatókönyvíró

Fando és Lis az apokalipszis után elhagyatott kopár tájakon vándorolnak, hogy megtalálják vágyaik városát, a misztikus Tart. Belső utazás, szimbolikus megpróbáltatások, testfestés, transzvesztiták, zombik, kannibalizmus, halál és temetés. A zseniális filmrendező megdöbbentő, első fennmaradt filmje.

Kapcsolódó cikkek:

Alejandro Jodorowsky

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat