Filmalkotó

Howard Hughes

Filmproducer, filmrendező, feltaláló és pilóta.

Multimilliárdos üzletember: repülőgépgyárak, arany- és ezüstbányák, luxusszálloda-láncok és televíziós társaságok tulajdonosa.

1905-ben született Howard R. Hughes üzletember és feltaláló, valamint Allene Stone Gano Hughes gyermekeként. Szüleit korán elvesztette, de apjától jól menő szerszámgépgyárat örökölt, amely anyagi hátteret jelentettköltséges filmes és repülőgépipari vállalkozásaihoz.

Több mint két tucat filmnek producere, de mindössze kettőnek a rendezője. Ő “csinált sztárt” Jane Russellből, akinek főszerepet adott A törvényen kívüli című filmjében.

Két híres repülőmodellnek a H1 Racer-nek és a Hughes H4 Herkules-nek a feltalálója. 1946-ban majdnem halálos balesetet szenvedett az XF-11 es kísérleti géppel tett próbarepülés közben. Több repülési világrekord felállítója.

Hughes korának legendás személyisége volt, ő alapította 1953-ban a nevét viselő Howard Hughes Medical Institute-ot, de érintett volt a Watergate botrányban is.

Életének második felében a világtól elzárkózva élt, munkatársaival is csak telefonon tartotta a kapcsolatot. Beteges tisztasági mániája egyre jobban elhatalmasodott rajta, egészségét is kikezdte.

1976. április 5-én halt meg egy magánrepülőgépen, úton a houstoni metodista kórház felé.

Producer, Rendező

Howard Hughes filmjei