Filmalkotó

Ragályi Elemér

1957-tõl a Mafilmnél világosító, laboráns, segédoperatõr és felvételvezetõ volt. A Magyar Filmfőiskolán tanult, dolgozott az Amerikai Egyesült Államokban és Európában. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1968-ban szerzett operatõri diplomát. Az ún. „Illés-iskola” egyik stílusteremtő alakja, kézikamera-kezelése és világítástechnikája a 70-es években ismertté tette. Zolnay Pál, Sándor Pál, Gazdag Gyula, Elek Judit állandó alkotótársa, de sokat dolgozott Rózsa Jánossal, Grunwalsky Ferenccel, András Ferenccel, Gazdag Gyulával, Kovács Andrással, Révész Györggyel, Szomjas Györggyel is.

Filmjei számos díjat nyertek, közöttük Oscar-díjat, Emmy-díjat és ACE-díjat is. A Magyar Filmszemlén hatszor ítélték neki A legjobb operatőr díját, ezen kívül Balázs Béla-díjas (1974), Érdemes művész, Kiváló művész (1985) és Kossuth-díjas (1991) is. 1982 és 1990 között a Magyar Filmfőiskolán tanított. 1990-ben megkapta a Cable ACE (Amerikai Operatõrök Szövetségének televíziós díja) legjobb operatõrnek járó díját a The Josephine Baker Story című HBO-produkcióért. Jelölték még az ACE díjára a Max and Helen és a Red King, White King című munkájáért. Az Emmy-díj nyertes Raszputyin című filmnek is ő volt az operatõre, és az A gyilkosok köztünk vannak (Murderers Among us: The Simon Wiesenthal Story) című film fényképezéséért egy másik ACE-díjjal jutalmazták.

2008. szeptember 25. és október 5. között nemzetközi filmfesztivált rendeztek Reykjavíkban (Izland). Az esemény fődíjáért, az Arany Lunda díjért Ragályi Elemér Nincs kegyelem című filmje is indult.

(Forrás: Wikipédia)

Operatőr, Forgatókönyvíró, Rendező

Ragályi Elemér filmjei