A magyar Olympiász

A magyar Olympiász

Történet

Kevesen tudnak róla, de könnyen előfordulhatott volna, hogy a modern kori olimpiák megrendezésének ötletét nem a francia Coubertin báróhoz, hanem a magyar Vermes Lajoshoz kötik. Az antik görög olimpiai játékokat nem a francia Pierre de Coubertin értelmezte újra először, hanem egy palicsi földbirtokos, Vermes  Lajos. Ő szervezte meg a Magyar Olympiászként is említett (Hercules Sport Újság, 1885) Palicsi Játékokat 1880 és 1914 között. A Palicsi Játékok 34 éven át létezett, nemzetközi résztvevőkkel, sajátos alternatívájaként a 14 évvel később létrehozott nemzetközi olimpiai játékoknak.

A magyar Olympiász című 52 perces film valamennyi fellelhető emlék és fotó bemutatásával, az eredeti, ma is létező helyszíneken forgott, emléket állítva annak a méltatlanul elfeledett embernek, akinek a modernkori olimpiákat megelőző Palicsi Játékokat köszönhetjük.

Videó, előzetes, trailer

https://vimeo.com/370036344

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!