Autonómia alulnézetből – Szemelvények a Magyar Autonóm Tartomány történetéből (Autonómia alulnézetből - Szemelvények a Magyar Autonóm Tartomány történetéből)

Autonómia alulnézetből - Szemelvények a Magyar Autonóm Tartomány történetéből

Kritika

Autonómia! De milyen áron? - Fecső Zoltán: Autonómia alulnézetből

Fecső Zoltán legújabb tévés dokumentumfilmje történészek és szemtanúk megszólaltatásával eleveníti fel Erdély XX. századi történelmének talán legellentmondásosabb fejezetét, amikor a történelmi Székelyföld nagy része egységes közigazgatási területté szerveződött a szocializmus egyik legmostohább időszakában és Magyar Autonóm Tartomány (MAT) néven hosszú éveken át működött.


2020-10-08- írta Németh Szabolcs Előd

Olvasd el a kritikát

Történet

A második világháború után a történelmi Székelyföld mindennapjait a kommunista hatalom formálta. A többségében magyarok által lakott régió 1952-ben területi autonómiát kapott. Valós önrendelkezés lehetetlen egy diktatúrában, a közérzetet viszont javította az, hogy a hivatalokban anyanyelven lehetett ügyeket intézni. A korhoz igazodva ugyan, mégis jelentős értékmentő és értékteremtő munkát végeztek a MAT közművelődési és oktatási intézményei. 1960-ban, mindössze nyolc év után egy közigazgatási átszervezéssel eltüntették Románia térképéről a tartományt.
A filmben a korszakkal foglalkozó történészek kutatási eredményei és az itt lakók visszaemlékezései rajzolják ki újra az egykori régió földrajzi és jogi határait.

Videó, előzetes, trailer

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!