Hegyek alján (Lowlands)

Hegyek alján

Lowlands

Kritika

Hatalmi vágy és szerelmi birtoklás - Balogh Béla: Hegyek alján (1920)

A Hegyek alján című filmet 1920 júliusában mutatták be a Star filmgyár kétnapos sajtóbemutatóján az Omnia moziban. A színházba járó közönségnek nem volt ismeretlen a film története, a forgatókönyv a Budapesten is bemutatott és a film készítésekor is műsoron tartott opera, a Hegyek alján librettójából készült. Ám nemcsak D’Albert operája, hanem az opera alapjául szolgáló katalán színdarab is rendkívüli népszerűségnek örvendett a századfordulón, az európai kulturális fővárosokban és a tengerentúlon egyaránt.


2019-12-02- írta Füzi Izabella

Olvasd el a kritikát

Történet

Márta, a molnárlány a könnyelmű földbirtokos, Sebastioano szeretője. Az eladósodott férfi a gazdag kereskedő leányát, Lujzát akarja elvenni, s hogy a pletykáknak elejét vegye, Mártát férjhez adja Pedróhoz, a jámbor hegyi pásztorhoz, aki nemrégiben kimentette a szakadékból. Márta mindent bevall férjének, aki nagylelkűen megbocsát a bukott asszonynak. Lujza, megtudván, hogy vőlegényének szeretője van, szakít vele. Ekkor Sebastiano vissza akarja szerezni Mártát a pásztortól. Verekedésre kerül sor. Sebastiano késsel támad a fegyvertelen Pedróra, de dulakodás közben a saját testébe fúródik a gyilkos szerszám. A pásztor magával viszi szerelmét a hegyek közé.

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!