Megyecsinálók (Megyecsinálók - Csíki forradalom Ceausescu országában)

Megyecsinálók - Csíki forradalom Ceausescu országában

Kritika

A csíki 68-asok - Daczó Katalin: Megyecsinálók

1968 februárjában Csíkszeredában utcára vonultak az emberek. Hogy pontosan miért és hogyan, egy friss dokumentumfilm járja körül.


2019-12-02- írta Ferenczi Szilárd

Olvasd el a kritikát

Történet

Ötven éve, 1968. február 13-án Csíkszeredában érdekeik védelmében utcára vonultak az emberek. A Ceausescu Romániájában történt mindez, mínusz 20 fokos hidegben, s a tüntetés azóta majdhogynem legendaként él a helyiek emlékezetében. A Megyecsinálók című film középpontjában ez a megyeszékhellyé válásért folytatott tüntetés áll, de általa megismerjük az esemény politikai hátterét, egy korszak hangulatát. Filmünkben egyrészt az emlékezők, másrészt történészek, társadalomkutatók szólalnak meg. Részletek hangzanak el az események egyik szereplőjének naplójából, archív felvételeket láthatunk a korszak Csíkszeredájáról, és részleteket hallhatunk Gál Árpád csíkszeredai zeneszerző műveiből Máthé Ágnes-Klára feldolgozásában. Megtekinthető: https://mediaklikk.hu/video/megyecsinalok-csiki-forradalom-ceausescu-orszagaban/

Videó, előzetes, trailer

Jobb ha tudod: a Filmtett nem videómegosztó, videóletöltő vagy torrentoldal, az oldalon általában a filmek előzetesei nézhetőek meg, nem a teljes film!