Magyar film Szarajevó Szívéért


Vranik Roland, Kenyeres Bálint, Pápai Pici, Cseke Eszter, Papp Gábor Zsigmond, M. Tóth Géza és Pálfi György mozgóképei gazdagítják az augusztus 12-én kezdődő szarajevói filmfesztivál műsorát.

Holnaptól kezdődően 15. alkalommal randevúzik a nemzetközi filmszakma krémje a bosnyák fővárosban. A régió filmes életében meghatározó szerepű szarajevói filmfesztiválra temérdek film, alkotó és szakmabeli érkezik Magyarországról.

A játékfilmverseny tízes mezőnyébe Vranik Roland második játékfilmje, az Adás kapott meghívást. A Szarajevó Szíve fődíj sorsáról döntő nemzetközi zsűriben Fliegauf Benedek vesz részt. Pálfi György improvizációkra épített Nem vagyok a barátod című alkotása a szarajevói fesztivál neves rendezőket felvonultató „Fókuszban” című válogatásában lesz látható.

Vranik Roland: Adás

A nagyszabású délkelet-európai seregszemle dokumentumfilm versenyében két magyar alkotó is indul. Papp Gábor Zsigmond Kémek a porfészekben című ügynök filmje, és Cseke Eszter Fata Morgana című rendezése, melynek szereplői „hoppon maradt fiatalemberek egy kihalóban lévő román faluban, ahol egyetlen lány maradt eladósorban”.

A magyar rövidfilm élénkségéről tanúskodik a Szarajevóba meghívottak névsora. Kenyeres Bálint Cannes-ban bemutatkozott A repülés története című munkájával együtt M. Tóth Géza Mama című műve, valamint Pápai Pici Vallomás című alkotása indul a rövidfilm versenyben. A 18 versenyző közül nemzetközi zsűri választja ki az Európai Filmakadémia Rövidfilmdíjára jelöltet. Az ítészek között lesz Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója.Kapcsolódó