Európai Filmdíjak: megvan a válogatás


Az Európai Filmakadémia bejelentette, hogy az idei válogatásba 48 film került be: ezek az alkotások kaptak ajánlást jelölésre a 2009-es Európai Filmdíj-átadón. A válogatásban 25 ország képviselteti magát – írja az EST.hu.

A legtöbb filmakadémiai taggal rendelkező húsz ország közvetlenül beszavazhatott egy-egy nemzeti filmet a szelekciós listára. A további filmekről egy válogató bizottság döntött, melynek résztvevői az Európai Filmakadémia igazgatóságának tagjai voltak, valamint néhány meghívott szakértő.

EFA-szobor

A következő néhány hét során az Európai Filmakadémia kétezer tagja szavaz majd arról, mely filmek kaphatnak jelölést az egyes kategóriákban. A jelöltek listáját az Akadémia november 7-én Spanyolországban, a Sevillai Filmfesztivál keretén belül hozza nyilvánosságra. A 22. Európai Filmdíjak gálájára – ahol a győztesek átvehetik díjaikat – Németország Ruhr Metropoliszában (azaz a Ruhr-vidéki Essenben) kerül sor december 12-én.

Európai Filmdíjak-jelölésre pedig esélyes lehet a magyar Nagy Viktor Oszkár Apaföld című műve is, hiszen szerepel a 48 filmből álló gyorslistán. A filmet először a 40. Magyar Filmszemlén vetítették (ahol elnyerte a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját), majd hivatalosan március 19-én mutatták be a magyar mozik. További magyar vonatkozás ezenkívül, hogy a javasolt filmek közt van az osztrák Csontdaráló is, melyben szerepel Gryllus Dorka.

A filmek teljes listája megtekinthető az Európai Filmakadémia honlapján.Kapcsolódó