Ken Loach az EFA díjazottai között


Ken Loach is szerepel az Európai Filmakadémia díjazottainak listáján, a 22. Európai Filmdíj-átadón ugyanis Európai Filmakadémia-életműdíjjal ismerik el a brit rendező munkásságát – tájékoztatott az EST.hu.

Ken Loach a Brit Televíziónál kezdte karrierjét, első mozifilmjét Szegény tehén címmel 1967-ben készítette. Az igazi áttörést az 1970-ben bemutatott Kes, illetve az egy évvel későbbi Családi élet jelentette számára. Politikailag és a közügyek iránt elkötelezett filmesként szerzett hírnevet magának, olyan filmek rendezőjeként, mint a Lim-lom (mely 1991-ben az év legjobb európai filmje lett), a Haza és szabadság (az 1995-ös év legjobb európai filmje) vagy az Édes kamaszkor (EFA – a FIPRESCI díja, 2002.).

Ken Loach Cannes-ban

Az alkotó legújabb művei a 2004-es Még egy csók, a 2006-os, Arany Pálma-győztes Felkavar a szél, illetve a nálunk még nem forgalmazott It’s a Free World… 2007-ből és a Looking for Eric (2009).

Az Európai Filmakadémia ezért a gazdag, kiemelkedő és elkötelezett filmes pályáért ismeri el Ken Loach munkásságát az Európai Filmakadémia életműdíjával. A neves filmes a kitüntetést személyesen fogja átvenni a 22. Európai Filmdíj-átadó ceremónián december 12-én a németországi, Ruhr-vidéki Bochumban.

A tavalyi évben az EFA Judi Denchet jutalmazta életműdíjával, az „Európai Teljesítmény A Világ Filmgyártásában” nevű díjjal pedig a Dogma mozgalom alapítóit, azaz Soren Kragh-Jacobsent, Kristian Levringet, Lars von Triert és Thomas Vinterberget ismerte el.


Címkék

Kapcsolódó