Norvég nap a Duna Televízióban


Szeptember 24-én a Változatok északi fényre című norvég tematikus nap keretében dokumentumfilmek, portrék, mesék, különleges történetek visznek közelebb a skandináv országhoz a Duna Televízióban – tájékoztatott a kultúra.hu.

2009-ben ünnepeljük Knut Hamsun, a Nobel-díjas norvég író születésének 150. évfordulóját – szülőhazájában az idei évet emlékévvé nyilvánították, és ez alkalomból avatták fel az első norvégiai Hamsun Központot is. A Duna Televízió stábja a művész nyomába eredt, végigjárva életútja néhány főbb állomását. Hogy mit jelentett a híres írónak észak és mit jelent ő ma a norvégoknak, kiderül a Világkikötő norvég különkiadásából, a Knut Hamsun nyomában című filmből (20:30).

A Vardo-világ a végeken című ismeretterjesztő filmből (16:45 ) megtudhatjuk, hogy mit keresett egy XVIII. századi magyar csillagász ott, ahol hónapokig tart az éjszaka, a Norvégia két tételben (00:15) pedig ugyancsak varázslatos tájakra kalauzol. A forgatócsoport ellátogatott a lappokhoz, a híresen szép Lofoten-szigetek halásztelepüléseire, és megnézte, hogyan tenyésztik a rénszarvast. A fővárosi élet forgatagáról az Oslo, a tenger városa című filmetűd tudósít (08:25).

Oslo

A Norvégiában élő Csák János operatőr egyike azoknak, akik lencsevégre kapták az ’56-os forradalmat. Az északon közismert filmes a Tekercsek vándortarisznyában – Találkozások Csák Jánossal című portréfilmben (14:40) mesélt forradalmi emlékeiről, munkái sorsáról, emigrációjáról. Magyar származású norvégiai az a rendező is, aki egy család történetét próbálta megfejteni hatvan év után (Örökké a tied, 15:55). Az esti játékfilm pedig három huszonéves fiatal történetét meséli el (Szörnycsütörtök, 21:25)

A norvég tematikus napon a kicsikről sem feledkeznek meg: ezúttal reggel norvég népmesékre ébredhetnek (08:05), az esti mesében pedig ellátogathatnak a trollok birodalmába (17:30).Kapcsolódó