Új kategóriával bővül az EFA-díjátadó


Egy vadonatúj elismeréssel, az egész estés animációs film kategóriájával bővül ebben az évben az Európai Filmakadémia által odaítélt Európai Filmdíjak ceremóniája – tájékoztatott az EST.hu.

Az újonnan alapított díj célja az európai animációs filmgyártás kiemelkedő eredményeinek elismerése. A három jelölt alkotást egy szakértőkből álló bizottság választja ki, ezt követően pedig az Európai Filmakadémia tagjai döntik el szavazataikkal, hogy december 12-én melyik film viheti haza a legjobb európai animációs nagyjátékfilm díját.

EFA-szobor

Az EFA nemrégiben hozta nyilvánosságra azon alkotások 48 filmből álló listáját, melyek közül novemberben kiválasztják azokat a műveket, melyek jelölést is érdemelnek az egyes kategóriákban (pl. legjobb európai film, rendező, színész, színésznő, forgatókönyvíró, operatőr stb.).

De az EFA-díjátadón nemcsak az Európai Filmakadémia tagjai voksolhatnak, hiszen szeptember 1-jétől a http://www.peopleschoiceaward.org/ címen a közönség tagjai is szavazhatnak kedvenc filmjükre, melyek közül egy alkotás az Európai Filmdíjak közönségdíjasa lesz.

Idén a Ruhr-vidékre (Essenbe és Bochumba) költözik az EFA-gála, amit a korábbiakkhoz képest új időpontban, december első napjai helyett 11–12-én rendeznek meg. Augusztus vége óta már azt is lehet tudni, hogy a 2010-es EFA-díjátadóra Tallinnban kerül sor. Az Európai Filmdíjakat odaítélő Európai Filmakadémiát egyébként 1988-ban Wim Wenders és Ingmar Bergman alapította; jelenleg mintegy 2000 tagja van.


Címkék

Kapcsolódó