Filmstúdiónegyed épül Rákospalotán, 2000 statisztát keresnek


Nyolc filmstúdió épül Rákospalotán, az első várhatóan már tavasszal megnyitja kapuit. A 16 milliárd forintos amerikai beruházás 2200 munkahelyet teremt a térségben, a stúdiók jórészt fiatalokat várnak statisztaszerepre, de várhatóan sok magyar színésznek is munkát ajánlanak – tájékoztatott az MTI.

Hajdu László, a XV. kerület polgármestere elmondta: a filmstúdiók és az ahhoz kapcsolódó kiszolgáló létesítmények a városrész M3-as autópályához közeli, mintegy 170 000 négyzetméteres belterületi részén épülnek. Az első három stúdió működési engedélyét várhatóan áprilisban kérik meg, így májusban már megkezdődhetnek a forgatások. A teljes beruházás 2010 végéig befejeződik, a 8 stúdióhoz addig elkészülnek a kapcsolódó intézmények; a laborok, a díszletgyártó üzem is. A díszletek gyártásához szakképzett asztalosokat és lakatosokat is keresnek a műhelyekbe.

Hajdu Laszlo

A polgármester elmondta, hogy a beruházással a legmodernebb filmezési technikákat hozzák Magyarországra, továbbá a filmek fordításait – 50 nyelvre – is itt végzik.

Hajdu László közölte, az önkormányzat vállalta, hogy segít a munkaerő-toborzásban. Ez nem lesz könnyű feladat, mert a kerületben két százalék alatti a munkanélküliség, ám várhatóan – főleg a budapesti és a környező Pest megyei településeken élő diákok és a szakképzetlenek körében – nagy lesz az érdeklődés a statisztaszerepek iránt.

A polgármester szerint a filmstúdiónegyed nem csak közvetlen formában segít csökkenteni a munkanélküliséget a fővárosban, hanem közvetve, látványosságként, és komoly kulturális programként idegenforgalmi bevételt is hozhat.Kapcsolódó