Szerződést kötött az Erdélyi Magyar Televízió és az MTV


Ingyen sugározhatja az Erdélyi Magyar Televízió az MTV határon túli műsorait – egyebek között erről is megállapodott Marosvásárhelyen a két televízió vezetője.

A dokumentumot Medveczky Balázs (a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke) és Nagy Zsolt (az Erdélyi Magyar Televízió munkáját felügyelő Janovics Jenő Alapítvány elnöke) Marosvásárhelyen írta alá szeptember 24-én, csütörtökön. „Célunk, hogy az Erdélyi Magyar Televízió a legnagyobb közép-európai kisebbség meghatározó hírforrásává fejlődjön – hangsúlyozta Szepessy Előd, az Erdélyi Magyar Televízió ügyvezető igazgatója, aki szintén részt vett az ünnepségen. Ebben nyújthat segítséget az a hosszútávra tervezett megállapodás, amellyel az MTV, a legnagyobb hagyományú magyar televízió tapasztalataira is építhetünk.”

A szerződés megkötése közben

A Magyar Televízió évek óta figyelemmel kíséri az Erdélyi Magyar Televízió létrejöttéért tett erőfeszítéseket. Elsőként a támogatók közül a magyar közszolgálati csatorna vezetői nyújtottak segítő kezet 2006 februárjában Marosvásárhelyen a szervezőknek. Felajánlottak például egyórányi, főműsoridőben vetíthető műsoranyagot az új csatornának, térítésmentesen.

A kétoldalú munka feltételei mára értek be, így az intézmények szakemberei együttműködési megállapodást készítettek elő. A szeptember 24-én aláírt szerződés az oktatás, a műsorgyártás és az archívumhasználat területén rögzíti az együttműködés kereteit. A kölcsönösségen alapuló egyezmény egyik fő eleme a műsorok cseréje: amíg az erdélyi partner díjmentesen sugározhatja az MTV határon túli műsorait, addig az anyaországi közvéleményt leginkább érdeklő, a romániai magyarság életével kapcsolatos hírekről az erdélyi tévések adnak át új partnerüknek anyagokat.Kapcsolódó