Őrizetbe vették Roman Polanskit


Az Egyesült Államokban kiskorú megrontása miatt bírósági tárgyalás vár a neves rendezőre, aki gyakorlatilag harminc évig sikeresen megúszta a felelősségre vonást. Az Oscar-díjas, lengyel származású filmrendezőt 1978-ban vádolták meg azzal, hogy törvénytelen nemi érintkezést folytatott egy kiskorúval.

Amerikai elfogatóparancs alapján Svájcban őrizetbe vették Roman Polanski filmrendezőt szombaton este, jelentették be a zürichi filmfesztivál szervezői. A Franciaországban élő, lengyel származású színész, film- és színházi rendező, forgatókönyvíró a zürichi filmfesztiválra utazott Svájcba, hogy vasárnap este átvegye az életművéért járó díjat. Az Egyesült Államok által még 1978-ban kiadott elfogatóparancs alapján megérkezésekor, a zürichi repülőtéren vették őrizetbe a 76 éves művészt.

Roman Polanski

Stefan Oberlin, a zürichi rendőrség szóvivője megerősítette a hírt, de többet azonban nem volt hajlandó mondani, arra hivatkozva, hogy a továbbiakban az igazságügyi minisztériumra tartozik az eset. Arra a kérdésre, hogy miért pont most léptek fel ellene, miközben a világhírű rendező az utóbbi években többször is megfordult az alpesi országban anélkül, hogy bántódása esett volna, Guido Balmer azt válaszolta, hogy „most tudtuk, mikor érkezik”.

Frédéric Mitterand francia kulturális miniszter Párizsban kiadott közleményében megdöbbenésének adott hangot Polanski őrizetbe vétele miatt, és emlékeztetett arra, hogy a művész francia állampolgár.

A zürichi filmfesztivál igazgatósága „mély aggodalmának és szomorúságának” adott hangot Polanski őrizetbe vétele miatt, s úgy döntött, hogy elhalasztja a díjátadást. A Polanski-műveket felsorakoztató retrospektív vetítés azonban nem maradt el, a terveknek megfelelően zajlott le tegnap – tájékoztatott az MTI.Kapcsolódó