MOME MOZGÓ 2009


A MOME MOZGÓ a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakos hallgatóinak az elmúlt évben készített diploma- és vizsgafilmjeit mutatja be. A program mégis nagyobb jelentőségű, mint egy szokványos művészeti kiállítás vagy vetítés, mely egyetemisták munkáiból ad ízelítőt: Animácós Diplomafilmek és Vizsgafilmek az Örökmozgó moziban 2009. október 8., 15. és 22. 20:30-tól, illetve kapcsolódó kiállítás ugyanott október 8. és november 1. között.

A MOME MOZGÓ három részre tagolja a vetítések anyagát:

  • Az első harmad a 2008/2009-es tanév vizsgafilmjeiből ad izelítőt. Az időszak kiemelt témája volt a hang; az animáció és a zene viszonyrendszere; animált karakterek bemutatása monológokon, párbeszédeken keresztül. Láthatóak lesznek mini zenei videók, de olyan művek is, melyeknek maguk a hallgatók készítették a hanganyagát, zenéjét, illetve zörejét. Érdekes színfoltot jelentenek majd azok a filmek, ahol eredetileg más műfajokban (talk-show-ban, hangjátékban, tévés interjúkban) elhangzott hanganyagok átültetésével dolgoztak a hallgatók.
  • MOME Mozgó 2009
  • A második rész a 2009-es KAFF-ra (Kecskeméti Animációs Filmfesztivál) készített fesztiválszpotokat mutatja be. A fesztiválszpot az egész világon elterjedt speciális műfaja az animációs fesztiváloknak. Ezek a szpotok a hivatalos szignálfilm és a versenyprogram között vetített rövidfilmek, melyek a közönséget animációra „hangolják“. A körülbelül fél perces kis etűdök sokszor a fesztiválok legnépszerűbb alkotásai, mert a műfajra és magára a fesztiválra reflektálnak tömör, sokszor humoros megoldásokkal.
  • A harmadik rész, és egyben a MOME MOZGÓ fő attrakciója, a diplomafilmek bemutatója. Színes és változatos a kép, melyet a 2009-ben végzett animációs hallgatók diplomamunkái kínálnak. Különböző kivitelezési módokkal, eltérő műfaji formákkal és egyéni témákkal találkozhatunk, nincsenek azonos programok. Az alkotók – Farkas Júlia, Lanczinger Mátyás, Molnár Tünde, Nagy Gergely, Szederkényi Bella, Tóth Balázs, Wonhaz Anna –, az animációs műfaj más és más megjelenési formáit alkalmazva, rövidfilmeket, televíziós megjelenéseket, internetes tartalmakat, bábfilmes látványterveket készítettek.

A részletes program a MOME honlapján olvasható.Kapcsolódó