Életműdíj Isabelle Huppert-nek


Idén Isabelle Huppert francia színésznő kapja az Európai Filmakadémia „Európai Hozzájárulás A Világ Filmművészetéhez” nevű díját.

Akár zsidó menekültet játszott Diane Kurys Villámcsapás című filmjében, akár a XVII. századi Madame de Maintenont formálta meg a Patricia Mazuy rendezte Saint-Cyr-ben, akár Jeanne Charmant bírónő karakterét keltette életre Claude Chabrol L’ivresse du pouvoir című mozijában, Isabelle Huppert arcán keresztül eleveníthetjük fel a film világának néhány felejthetetlen pillanatát.

Rendszeres együttműködése ezenkívül Claude Chabrol rendezővel olyan figurákat teremtett, mint Violette Nozière, Marie a Női ügyek című filmben, Bovaryné vagy Jeanne A szertartásban. Franciaországban és világszerte olyan rendezőkkel dolgozott, mint Andrzej Wajda, a Taviani-fivérek, Jean-Luc Godard, Michael Cimino, Maurice Pialat, Michel Deville, Mauro Bolognini, Marco Ferreri, Benoit Jacquot és Bertrand Tavernier.

Sandrine Bonnaire és Isabelle Huppert A szertartásban

Isabelle Huppert hazavitt már számos díjat, köztük az Európai Filmakadémia elismerését Michael Haneke A zongoratanárnő, valamint Francois Ozon 8 nő című filmjéért. BAFTA- és David di Donatello-díjat kapott Claude Goretta A csipkeverőnő című alkotásáért, elnyert továbbá egy Césart, egy Arany Medvét, három velencei díjat, és kétszer a legjobb színésznőnek járó elismerést is Cannes-ban (utóbbi fesztiválon egyébként idén ő volt a zsűrielnök).Kapcsolódó