Újra mozi nyílik a vajdasági Zomborban


A filmszínházat a város szülöttéről, Bosnyák Endre filmrendezőről fogják elnevezni – tájékoztatott az MTI.

Több mint 100 esztendővel ezelőtt nyílt meg Zomborban az első filmszínház. Az 1910-es évek elején már két mozi is működött a városban, majd a Csillag és a Nemzeti után a Hadseregotthonban és a Svrca nevű „kölyökmoziban” is nézhettek filmeket a zomboriak és a környékbeliek – írja internetes oldalán a Magyar Szó című vajdasági napilap.

Zombori látkép

Mivel folyamatosan csökkent a nézőszám – négy éve már csak 11 000-en váltottak jegyet, három éve 8 ezren, két éve pedig mindössze 4000-en mentek filmszínházba egy év alatt – a mozi eltűnt a város életéből.

Stevan Vasiljevic, a helyi Ekran egyesület igazgatója a napokban jelentette be, hogy elkészült a főutcán található Népmozi felújítása. A mozitermet Bosnyák Ernő zombori filmrendezőről, a filmművészet legnevesebb vajdasági úttörőjéről nevezték el. A terem összesen 69 férőhelyes, és alkalmas más összejövetelek, rendezvények megtartására is.

Az első vetítést október 16-án tartják a megújult moziteremben. A Népmozi ezentúl csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap várja majd a közönséget.Kapcsolódó