Holnapután startol a Comedy Cluj Filmfesztivál


Október 10-én, szombaton kezdődik a Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztivál, mely október 18-ig várja a vígjátékok kedvelőit. A fesztiválra ellátogatók a filmvetítéseken kívül rengeteg meghívottra, beszélgetésekre és még gulyáspartira is számíthatnak – részletezte Sorin Dan, a fesztivál igazgatója a mai sajtótájékoztatón.

A Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztivál egy merőben új kezdeményezésnek számít a térségben, mondta Sorin Dan, ezért kétségekkel teli, ám annál nagyobb bizakodással indítják útjára ezt a „tematikus” fesztivált, melynek egyik célja a nevettetés ízléses módozatainak feltérképezése.

A fesztiválon 140 filmet fognak levetíteni, így látható lesz 12 versenyfilm (köztük Goda Krisztina Csak szex és más semmije), 20 friss vígjáték a világ minden tájáról, 14 francia vígjáték a kezdetektől napjainkig, 4 magyar alkotás, melyeket Hajdu Szabolcs segített kiválogatni a fesztivál számára (A tizedes meg a többiek, Made in Hungária, Sose halunk meg és a Valami Amerika első része), 8 régi román film, valamint egy nagyon friss, még be sem fejezett román alkotás (Nuntă în Basarabia). A fesztiválon kiemelt szerepet kapott Jacques Tati, a vérbeli francia vígjátékok atyja, akitől 4 filmet is megtekinthetnek az érdeklődők, köztük a fesztivál hivatalos megnyítóján (október 10-én este 7 órától a Republica/Köztársaság moziban) levetítendő Hulot úr nyaral című klasszikust, melyet csupán 4 hónapja restauráltak, hogy újból vetíthető állapotba kerüljön.

Horaţiu Dan ügyvezető igazgató és Sorin Dan fesztiváligazgató

A 8 napos fesztivál keretén belül számos mozin kívüli megmozdulásra is sor kerül, így például a szórakozni vágyóknak szerdán, október 14-én este 8 órai kezdettel, a Comedy Cluj Meeting Pointjánál (ami a Szabók bástyájánál lesz) gulyáspartit szerveznek, ezenkívül pedig csütörtökön ugyancsak 8 órától román buli a Taverna étteremnél, pénteken este 9 órától pedig Euphoria Party. Hétfőn 12 órai kezdettel, ugyancsak a Szabók bástyájánál workshopot is tartanak, melynek keretén belül Gilles Duval (a Groupama Alapítvány elnöke) fog előadást tartani a filmek restaurálásáról.

További részletek és információk, valamint a részletes program megtalálható a fesztivál honlapján.Kapcsolódó