Norvég üzletemberé lett a Bergman-birtok


Ismeretlen összegért egy dúsgazdag norvég üzletember vásárolta meg Ingmar Bergman néhai filmrendezőnek egy világtól elzárt kis szigeten fekvő idilli birtokát – közölte az MTI.

A svéd média pénteki értesülései szerint a vevő Hans Gude Gudesen, a főleg informatikából meggazdagodott norvég régész, befektető és vállalkozó, aki egy alapítvány által igazgatott művészeti központként akarja működtetni a Farö balti-tengeri szigeten elterülő, több épületből álló birtokot.

Ingmar Bergman's Estate

A film, a zene, a színház, az irodalom és a fotó világában dolgozók lehetőséget kapnak majd arra, hogy ösztöndíj keretében bizonyos ideig Bergman egykori otthonában lakjanak és alkossanak. Üzleti titok, hogy a vevő mennyit fizetett az örökösöknek, a rendező kilenc gyermekének, de az ingatlan értékét 3-4 millió euróra becsülik.

A svéd kormány, amely nem kívánt pénzt áldozni a Bergman-birtok felvásárlására, örömét fejezte ki, hogy jó kezekbe került a hagyaték. A kulturális minisztérium közleménye szerint „a kormány számára fontos, hogy Ingmar Bergman művészeti örökségét megőrizzék és hozzáférhetővé tegyék”.Kapcsolódó