Magyar filmhét Bukarestben


Harmadik alkalommal szervez magyar filmhetet a bukaresti Magyar Kulturális Intézet a román Kulturális, Vallásügyi és Nemzeti Örökség Minisztériumával közösen november 9. és 14. között Bukarestben – tájékoztatott az MTI.

A fesztivál, rövid- és dokumentumfilmekkel kiegészülve, a magyar film legfrissebb terméséből mutat be válogatást. A nagyjátékfilmes programot a szervezők úgy válogatták össze, hogy átfogó keresztmetszetet nyújtsanak a magyar filmtermésből. Ennek eredményeképpen improvizációs filmet (Nem vagyok a barátod), negatív utópiát (Adás), vígjátékot (Príma Primavéra, Valami Amerika 2) és drámát (Intim fejlövés, Varga Katalin) is műsorra tűznek. Az alkotásokat Radu Igazság, a bukaresti művészeti egyetem (UNATC) tanára mutatja be. A nagyjátékfilmeket román felirattal, a rövid- és dokumentumfilmeket angol felirattal vetítik.

Peter Strickland: Varga Katalin

A filmhét ideje alatti közönségtalálkozókon a nézőknek alkalma lesz beszélgetni a Nem vagyok a barátod című film színészei közül Fátyol Kamillával, Szülek Istvánnal, Gosztonyi Csabával, az Intim fejlövés című film rendezőjével, Szajki Péterrel és Spáh Dáviddal, aki kettős minőségében is jelen lesz, hiszen a Fordítva című kisjátékfilm a saját rendezése, a Valami Amerika 2-nek pedig a rendezőasszisztense volt.

A magyar filmhét befejezéseként, a romániai filmforgalmazó Transilvania Film bemutatja az első angol–román–magyar koprodukciót, az angol Peter Strickland Varga Katalin című filmjét, melyet november 13-tól vetítenek a bukaresti mozikban.Kapcsolódó