Cristian Mungiu az Európai Filmakadémia egyik nagykövete


/filmalkoto/316/cristian-mungiuAz Európai Filmakadémia tegnap közölte azoknak az európai filmes személyiségeknek a nevét, akik különböző rendezvények során, nagyköveti minőségben képviselni és promoválni fogják az Akadémiát, az Akadémia díjait, valamint magát az európai filmet.

Cristian Mungiu

A román Cristian Mungiu egyike az Európai Filmakadémia által kinevezett tíz nagykövetnek, társai között pedig olyan neveket találhatunk, mint a brit Stephen Daldry, akinek A felolvasó című alkotása maga is jelölve van az Akadémia díjaira, mégpedig három kategóriában: az Év Legjobb Európai Filmje, Legjobb Színésznő és Legjobb Színész. A csoport színészekben sem szűköldködik, így a nagykövetek közt megtalálható Maria de Medeiros portugál színésznő és rendező, a német Moritz Bleibtreu, a dán Mads Mikkelsen, az olasz Kim Rossi Stuart, a spanyol Belén Rueda, a holland Johanna ter Steege, a lengyel Maciej Stuhr, valamint a jugoszláv rendező-forgatókönyvíró Danis Tanovic.

A december 12-én, a németországi Bochumban tartandó díjkiosztó gálára eddig Moritz Bleibtreu, Stephen Daldry, Johanna ter Steege és Maciej Stuhr jelezte részvételi szándékát.

Mungiun kívül Romániának még van egy képviselője az idei rendezvényen, ugyanis Peter Strickland filmje, a román-magyar-brit koprodukcióban készült Varga Katalin az Év Európai Felfedezettje kategóriában kapott jelölést.Kapcsolódó