Werner Herzog lesz a Berlini Filmfesztivál elnöke


Az egyik legismertebb német filmrendező, Werner Herzog lesz a 2010. február 11. és 21. között tartandó Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) zsűrijének elnöke.

Ötvenéves karrierje során, a 67 éves rendező több mint 50 filmet készített. Az operarendezőként, íróként, producerként és színészként is elismert Herzog Rogue Film néven iskolát is alapított, mellyel a fiatal filmeseket szeretné segíteni. A hétvégenként tartott foglalkozások segítségével a rendező elméleti síkon, „a világ feltárásával” hozza közelebb diákjaihoz a filmművészetet.

Werner Herzog

„Werner Herzog filmjei a mozi művészi erejét közvetítik” – nyilatkozta Dieter Kosslick fesztiváligazgató a Reutersnek – „ezért nagyon elégedettek vagyunk, hogy ez a kiváló rendező fog elnökölni a fesztivál 60. évfordulóján”.

Herzog leginkább kísérleti technikái, valamint a hírhedten bajos német színésszel, Klaus Kinskivel való közös munkája révén vált ismertté. Kinskivel összesen 5 filmet készített, köztük a Fitzcarraldót is, mellyel a '82-es Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a Legjobb Rendezőnek járó díjat. Karrierje kezdete éppen a Berlinaléhoz kapcsolódik, ugyanis 1968-ban, Életjel című alkotásával elnyerte a legjobb elsőfilmnek járó díjat, az Ezüst Medvét.

Herzog idén két filmet is készített, melyek közül a Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans már megtekinthető a mozikban, míg a My Son, My Son, What Have Ye Done egyelőre a nagyobb filmfesztiválokon mutatkozik be, és majd csak jövőre lesz közszemlére téve a világ mozivásznain is.Kapcsolódó