Magyar népmesék Chicagóban, magyar fődíj az OSKA Bright Film Fesztiválon


Ismét díjazták a kecskeméti Magyar népmeséket Chicagóban, Kerecsendy Vilmos nyert az OSKA Bright Film Fesztiválon, és magyar dokumentumfilm kapta a Temps d’Adventure díjat – írja a filmhu.

Az Adrenalin és örvénylés című magyar dokumentumfilm a Temps d’Adventure díjat nyerte a spanyol Pireneusokban megrendezett Torellói hegyi-filmfesztiválon. Fodor Sarolta (producer) és Kollmann András (rendező) látványos alkotása két magyar siklóernyős műrepülő pilóta, Kézi Gábor és Takáts Pál történetét mutatja be. A film nemrég Svájcban a Les Diablerets filmfesztiválon a legjobb extrémsport-film díját kapta, a Franciaországban rendezett Coupe Icare-on pedig fődíjjal tüntették ki.

Magyar népmesék

Észak-Amerika legnagyobb és leghíresebb fesztiválján, a Chicagói Nemzetközi Gyermekfilm Fesztiválon ismét díjat nyert a kecskeméti rajzfilmstúdióban készült Magyar népmesék című rajzfilmsorozat. A 26. CICFF október 22-31. között került megrendezésre, ahol a Nagy Lajos által rendezett Köcsögkirály című epizód az animációs tv-műsorok között a 2. díjat kapta. A fesztiválra 40 országból több mint 200 filmet neveztek. Ugyancsak ebben a kategóriában, 2008-ban a kecskeméti Horváth Mária első díjat kapott a népmese sorozat Hogyan telt a gyermekkorom című epizódjáért.

Az OSKA Bright Film Festival történetében először egy magyar filmes, a Down-kórral élő Kerecsendy Vilmos hozta el a doku-kategória fődíját. Filmes ismereteit Kerecsendy a Nonprofit Média Központ Alapítvány Nézőpont Váltás elnevezésű képzési programja során szerezte. A mostani fesztiválon is bemutatott, 35 km című filmje tavaly a Nézőpont Váltás Filmszemlén közönségdíjat kapott. A dokumentumfilm az alkotó lakóhelyét, Vácegrest, illetve az úgynevezett Vácegres-feelinget mutatja be. A díjnyertes film megtekinthető itt.Kapcsolódó