EFA: Wajdáé a Kritikusok díja EFA: Wajdáé a Kritikusok díja

EFA: Wajdáé a Kritikusok díja

Andrzej Wajda Tatarak című filmje nyerte a 22. Európai Filmdíjak Prix FIPRESCI nevű elismerését, vagyis a Kritikusok díját. A lengyel rendező az ünnepélyes EFA-gálán, a németországi Bochumban veheti át a kitüntetést december 12-én.

A hírt december 3-án jelentette be az Európai Filmdíjakat odaítőélő Európai Filmakadémia, a gálát rendező EFA Productions és a FIPRESCI. Andrzej Wajda pedig részt vesz december 12-én a németországi Bochumban megrendezendő 22. Európai Filmdíj-átadón, és személyesen veszi át a neki ítélt elismerést – írja az EST.hu. Ugyanekkor adják át a legjobb európai filmnek, rendezőnek, színésznek, színésznőnek, stb. járó díjakat is.

Andrzej Wajda: Tatarak

„Számunkra, filmkritikusok számára hatalmas megtiszteltetést jelent díjazni Andrzej Wajdát, aki történelmet írt első filmjeivel (A mi nemzedékünk, Csatorna, Hamu és gyémánt), és aki filmkészítők számos generációját befolyásolta. Öröm és megtiszteltetés tehát számunkra, hogy kritikusokként ilyen módon kimutathatjuk elismerésünket. Díjunk egyúttal legújabb filmje, a Tatarak elismerése. A Tatarak nem nevezhető kései munkának, éppen ellenkezőleg: egy fiatal szellem alkotása, melyben Wajda kockázatos és bátor módon vállalja fel napjaink európai szerzői mozijának új és nagyon személyes perspektíváit” – indokolta Klaus Eder főtitkár a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI döntését.

A Filmtett nemrégiben készült Wajda-interjúja itt olvasható.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat