Michael Haneke nyerte az Európai Filmdíjat


Az osztrák Michael Haneke A fehér szalag című filmje nyerte az Európai Filmdíjat szombaton éjszaka, a Varga Katalin brit-román-magyar koprodukció pedig az elsőfilmes rendezők számára kiírt úgynevezett Európai Felfedezés kategória Európa-díját nyerte el – tájékoztatott az MTI.

Az osztrák filmrendező valósággal tarolt, a díjak közül Michael Haneke ugyanis a legjobb európai rendezőnek, illetve a legjobb forgatókönyvírónak járó díjat is megkapta. Az osztrák-német-francia-olasz koprodukciós film májusban már Arany Pálmát nyert a 62. Cannes-i Filmfesztiválon.

Az elsőfilmes rendezők számára kiírt úgynevezett Európai Felfedezés kategória Európa-díjával a Magyarországon élő brit rendező és forgatókönyvíró Peter Strickland Varga Katalin című brit-román-magyar koprodukciós filmjét jutalmazták. A film a Berlinalén már megkapta a kiemelkedő művészi teljesítményért járó Ezüst Medvét.

Az Európai Filmdíjak közül az egyfajta életmű-díjnak is tekintett Kritikusok Díját az Oscar-díjas lengyel filmrendező, Andrzej Wajda nyerte az elmúlást ábrázoló, lírai Tatarak című filmjéért.

A legjobb európai színésznőnek járó filmdíjat az ugyancsak Oscar-díjas brit Kate Winslet kapta A felolvasó című filmben játszott főszerepéért, míg a legjobb férfialakítás díját Jacques Audiard francia rendező börtönthrillerének, A prófétának a főszerepét alakító algériai származású fiatal francia színész, Tahar Rahim kapta.

A közönség díjával a nyolc Oscarral kitüntetett brit Gettómilliomos című filmet jutalmazták, míg a legjobb rövidfilmért járó díjat a lengyel Marcel Lozinski Poste Restante című filmje kapta. A legjobb operatőrnek járó Carlo di Palma-díjat a brit Anthony Dod Mantle-nak ítélték, aki a Gettómilliómos és az Antikrisztus operatőre volt.Kapcsolódó