Sapientiás kisfilmek a CineMAiubit Filmfesztiválon


Külföldi zsűritagok, több mint 200 film, fotó- és plakátkiállítások – ez a 2009-es Nemzetközi CineMAiubit Filmfesztivál, melyet 13-ik alkalommal szerveznek meg, főhadiszállása pedig a bukaresti Studio mozi. A fesztivál december 14-17. között zajlik, és ma délután, 17:30-kor veszi kezdetét.

A fesztivál négy napja alatt belföldi és külföldi fikciós-, dokumentum-, kísérleti-, valamint animációs diákfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők. Románia mellett még a következő országok vesznek részt a fesztiválon: Ausztrália, Bulgária, Csehország, Kolumbia, Franciaország, Németország, Norvégia, Nagy-Britannia, Lengyelország, Portugália, Szlovákia és az Amerikai Egyesült Államok. Amint az már hagyománnyá vált, idén sem csak a filmek versenyeznek, hanem lesz forgatókönyv-verseny, valamint fotó- és plakátverseny is.

A diákok alkotásait kiváló hazai és külföldi filmes szakemberek bírálják el, így a zsűri tagjai között olyan neveket találunk, mint Nae Caranfil, Corneliu Poromboiu, Magda Mihăilescu, Vivi Drăgan Vasile, Cristian Tudor Popescu, Dragoş Bucur, Anuşavan Salamanian, valamint Costa e Silva Portugáliából, Stephanie Boy és Joel Soler Franciaországból.

Visky Sámuel instruál a <i>Parttalan</i> forgatásán (fotó: Tóth Orsolya)

A kolozsvári Sapientia – EMTE Fotó, Film és Média szakáról a következő alkotások vesznek részt a fesztiválon – Patrubány Csilla: Altató, László József: Öngól, Visky Sámuel: Parttalan, Püsök Botond: Veled, Bakó Kincső: Nem létezik véletlen, Tötszegi Szilárd: Cselle.

Részletes program itt olvasható.Kapcsolódó