Megjelent a Prizma második száma


Megjelent a Prizma filmművészeti folyóirat magyar műfaji filmmel foglalkozó, második száma. A lap jelentős részét kitevő Téma-rovat összeállításánál a szerkesztők a marginális műfajok tematizálását és a párbeszédre való felhívást tartották szem előtt: Janisch Attilát, Goda Krisztinát, Divinyi Rékát és Herendi Gábort kérdezték a magyar műfaji film helyzetéről és saját alkotásaikról.

Az interjúk mellett Orosdy Dániel az Ötvös Csöpi-filmek műfaji jellegzetességeit, és a Bud Spencer-filmekhez való viszonyát elemzi, Tüske Zsuzsanna egy méltatlanul mellőzött műfaj, a thriller hazai hagyományait eleveníti fel, míg Megyeri Dániel a kortárs magyar krimikről és gengszterfilmekről nyújt körképet. A rovatot a szerkesztők a magyar filmes közbeszéd résztvevőihez intézett körkérdésére adott válaszok zárják.

A kísérleti és kisjátékfilmekkel foglalkozó „K2” elnevezésű állandó rovat első szövege kapcsolatot kíván teremteni a szám központi témájával: Fazekas Máté a kortárs magyar sci-fi kisjátékfilmek műfaji jellegzetességeit veszi górcső alá. Lichter Péter az orosz kísérleti filmrendező Vladimir Kobrin munkásságát mutatja be és idézi meg rövid portréjában.

A kritikarovatban bírálatot olvashatunk a Szobafogság és az Antikrisztus c. filmekről Roboz Gábor, illetve Nemes Z. Márió tollából. Kovács András Bálint Mozgóképelemzés c. szakkönyvéről Sepsi László, Mátyás Győző A látszat birodalma c. könyvéről Jankovics Márton írt recenziót. Dunai Tamás Kemenes Iván és Varga Péter Stroboscopa c. képregényéről írt kritikát.

A számot Tamás Iván képregénye zárja. A Prizma második számát ezúttal Katyi Ádám grafikái illusztrálják.

További információ a folyóirat honlapján található.Kapcsolódó