Filmtámogatási programot indít a cseh kormány


A filmipar fellendítésére pénzügyi ösztönző programot indít várhatóan februártól a cseh kormány – jelentette be a cseh kulturális minisztérium.

Viktorie Plivova, a tárca szóvivője elmondta: a környező országokhoz hasonlóan Csehországban is támogató programmal igyekeznek megállítani a filmipar hanyatlását. A minisztérium a trösztellenes hivatallal karöltve nyújtotta be a programot az Európai Bizottságnak jóváhagyásra.

Plivova szerint a bizottság január első hetében foglalkozik a programmal, amelynek értelmében a befektetők a költségeik 20 százalékát igényelhetik vissza, ha teljesítik a megszabott feltételeket. A jelentős kedvezménytől nemcsak a külföldi befektetések megélénkülését, hanem a hazai produkciók megszaporodását is várja a cseh kormány.

A kulturális minisztérium szerint a támogatások 1500 munkahelyet teremthetnek az operatőrök, vágók, jelmeztervezők számára. További 2500 munkahely jöhet létre a színészeknek és statisztáknak és közvetve több ezer állás nyílhat meg az építőipar, a vendéglátás és az ellátás területén.

Csehországban 2002 és 2008 között mélypontra süllyedt a külföldi produkciók gyártása. 2004-ben éves szinten csaknem felére esett vissza az országban elkészült összes produkció száma, amelyet főként az okozott, hogy 70 százalékkal kevesebb külföldi produkciót gyártottak – részletezte az MTI.Kapcsolódó