Spirit Awards 2008 – független filmes díjak


Egy nappal az Oscar-díj előtt, feburár 23-án, szombaton, Santa Monica tengerpartján az amerikai non-profit Független Filmes Alapítvány átadta a Spirit Award elnevezésű díjakat.

Jason Reitman Juno című filmje kapta a legjobb filmnek járó díjat, ugyanakkor a legjobb női főszereplőnek (Ellen Page) és a legjobb forgatókönyvnek járó díj (Diablo Cody) is a filmé lett.

A legjobb rendező Julian Schnabel lett a Szkafander és pillangó című filmjéért. A legjobb díszlet díját Janusz
Kaminski, a film díszlettervezője vihette haza.

A The
Savages
című filmért elnyerte a legjobb főszereplőnek járó díjat Philip Seymour Hoffman, Cate Blanchet pedig a legjobb mellékszereplőnek járó díjat köszönheti az I’m Not There című filmben nyújtott alakításának. Chiwetel
Eijofor kapta a legjobb férfi mellékszereplő díját a Talk To Me című filmbeli szerepéért.

A legjobb dokumentumfilm Dan Klores Crazy Love című alkotása lett. A legjobb külföldi filmnek járó díjért versenyezett a 4 hónap, 3 hét és 2 nap, a The Band’s Visit, a Persepolis, valamint a Once, John Carney rendezésében készült film – ez utóbbi lett végül a díjazott.

Scott Frank The
Lookout
című filmjért megkapta a legjobb elsőfilmért járó debütdíjat, Cris Esaka August Evening című filmjével pedig elnyerte a John Cassavetes függelten filmes rendezőről elnevezett legjobb 500 000 dollár alatti költségvetésből készült filmnek járó díjat.Kapcsolódó