Hosszú évek után az első szerb filmbemutató Zágrábban


Srđan Dragojević Szent György megöli a sárkányt című művét, minden idők legdrágább szerb alkotását vetítették a zágrábi Európa moziban, majd bemutatják Fiuméban (Rijeka) is – tájékoztatott az MTI.

A horvátországi szerbek kulturális egyesülete, a Prosveta szervezte a film horvátországi premierjét, és Zágrábon kívül a második legnagyobb horvát városban, Fiuméban is levetítik, majd rendes forgalmazásban bekerül a horvát mozik repertoárjába.

A Jutarnji List című zágrábi lap a legfontosabb modern hangvételű szerb rendezőnek tartja 90-es évek elején felfedezett Srđan Dragojevićet, aki azt mondta a Tanjug zágrábi tudósítójának, hogy reméli, ez a filmje is olyan jó fogadtatásban részesül majd Horvátországban, mint a legutóbb, 1999-ben bemutatott Sebek című műve. A rendező bejelentette a közönségnek, hogy következő filmjét horvát koprodukcióban készíti horvát színészekkel, mert úgy véli, hogy a regionális kulturális együttműködésnek reális esélye van a térségben. A Szent György megöli a sárkányt főszereplője a zágrábi színésznő, Natasa Janjic, akit állva ünnepelt a bemutató közönsége.

A szerb film 4,5 millió euróba (több mint egy milliárd forint) került. A történet 1912-ben kezdődik az első balkáni háborúval, a szerb-török csatával, majd két évre rá az I. világháborúval folytatódik, amikor is a szerbek megütköznek az Osztrák-Magyar Monarchia seregével, amelyben horvátok és csehek is harcolnak.Kapcsolódó