Filmes programok Pécsett Filmes programok Pécsett

Filmes programok Pécsett

Többek között török és német filmhét, valamint a közép- és délkelet-európai mozira fókuszáló CinePécs filmfesztivál is a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF)-projekt interkulturális jellegét erősíti.

A programsorozat első nagyobb filmes eseménye szorosan a baranyai városhoz kötődik: Pozsgai Zsolt A föld szeretője című játékfilmje Zsolnay Vilmosnak, a világhírű pécsi keramikusmester-gyárosnak állít emléket. A márciusban bemutatandó film főszerepében Zsolnay figuráját Őze Áron alakítja, partnerei többek között Koncz Gábor, Auksz Éva, Sunyovszky Szilvia, Kézdy György és Görög László.

Áprilisban a diákoké a főszerep: 23-án és 24-én a tizedik alkalommal megrendezett Pécsi Diákfilmfesztivál keretében az általános és középiskolás korosztály ifjú alkotói mutatják be munkáikat.

Május 13. és 20. között a török film világával ismerkedhetnek meg a pécsi Apolló és Uránia mozikba látogatók. A török filmhét a két kontinens határán fekvő ország dinamikusan fejlődő filmiparának terméséből válogat, az EKF Utazás a török félhold körül elnevezésű fesztiváljához kapcsolódva.

Pécs és Isztambul mellett Essen és az északnyugat-németországi Ruhr-vidék viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet, így a magyar és török filmek mellett nem maradhatnak ki a német mozi legjobb alkotásai sem. A német filmhét elsősorban a Ruhr-vidék gazdag filmes hagyományait mutatja be az Apolló és az Uránia moziban szeptember 2. és 8. között.

A két filmszínház mellett Civil Közösségek Háza ad otthont október 4. és 10. között a II. CinePécs – Pécsi Nemzetközi Filmünnepnek. A Moveast – délkelet-európai elsőfilmesek fesztiváljának továbbfejlesztéséből kialakult egyhetes rendezvény 2010-ben új műfajok, tematikák meghonosítására, szélesebb közönség megszólítására törekszik. A filmfesztivál elsődleges célja a közép- és délkelet-európai elsőfilmes alkotók bemutatása, így a közönség horvát, szerb, szlovák, cseh, lengyel, bolgár, osztrák, bosnyák, ukrán, török, görög és román alkotásokkal egyaránt találkozhat. A CinePécs versenyprogramjait szakmai beszélgetések és egyéb programok is színesítik – részletezte az MTI.

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat