Magyarok kapják a technikai Oscart


A budapesti székhelyű Colorfront cég szoftverfejlesztői kiemelkedő teljesítményük eredményeként 2010. február 20-án átvehetik Los Angelesben Oscar-díjukat a hivatalos díjátadó gálán, a Lustre fényelő program kidolgozásáért és fejlesztéséért – tájékoztatott a One Média Hírügynökség.

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) Tudományos és Technikai Oscar elismerését minden évben azok kapják, akik felfedezéseikkel, fejlesztéseikkel meghatározóan, kimagaslóan és maradandóan hozzájárultak a filmgyártáshoz. A Lustre program segítségével valós idejű színkorrekciós képmanipulációkra van lehetőség a filmek digitális fényelése (DI) során.

A Colorfront most Oscar-díjjal elismert munkatársai, Jászberényi Márk, Priskin Gyula és Perlaki Tamás már több mint tíz éve dolgoznak együtt. 2001-ben filmtörténelmet írtak, amikor Peter Jackson A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége című filmje számára kifejlesztették a Stand Alone Color Corrector (SACC) rendszert. A filmgyártás során ezzel először vált lehetővé egy játékfilm számítógépes fényelése. Ezt követően a hollywoodi székhelyű EFILM a Colorfront következő ügyfelévé vált, és úttörőként először teljes hosszában digitálisan fényelte a Katonák voltunk című filmet.

A Lustre programot 2003-ban dobták piacra, és ma ez a piacvezető DI-rendszer, melyet többek közt az Apocalypto, A Da Vinci-kód, A faun labirintusa és A Karib-tenger kalózai – A Fekete Gyöngy átka fényelésénél használtak.Kapcsolódó