Prágában is hozzáférhetőek lesznek a holokauszt-túlélők videóinterjúi


Németország és Magyarország után péntektől Csehország a harmadik európai állam, amelyben hozzáférhetőek a holokauszt-túlélők videóinterjúi – tájékoztatott az MTI.

Az egyedi gyűjteményt az egyesült államokbeli Soá Intézet bocsátotta közre a prágai Károly Egyetemmel együttműködve. A Steven Spielberg Oscar-díjas filmrendező által 1994-ben alapított, jelenleg a Dél-Kaliforniai Egyetemen működő intézet 52 ezer élettörténetet rögzített videóra a holokauszt túlélőivel és szemtanúival 1994 és 1999 között – 56 országban, 32 nyelven. Ez a maga nemében egyedülálló gyűjtemény ma a világ egyik legnagyobb digitális, vizuális történeti archívuma.

Az anyagot a Károly Egyetemen pénteken megnyílt, a Malach nevet viselő vizuális történelmi központban lehet megtekinteni. Berlinben a Freie Universitatben, míg Budapesten a Közép-Európai Egyetem (CEU) könyvtárában nézhetőek meg a videófelvételek.

Az archívum a cseh nagyközönség számára hétfőtől hozzáférhető. „A cseh és a szlovák nyelvű anyagokat azonnal az érdeklődők rendelkezésére tudjuk bocsátani. A további interjúkat, amelyek több mint harminc nyelven készültek, előzetes kérés alapján tesszük hozzáférhetővé" – mondta újságíróknak Jitka Drahokoupilová, a központ koordinátora. Több mint ötszáz cseh és szlovák nyelvű felvétel van az archívumban.Kapcsolódó