Thierry Frémeaux és Radu Mihăileanu a Gopo Emlékdíjátadás díszvendégei


Március 3-án a bukaresti királyi palota tróntermében adják át második alkalommal a Gopo-emlékdíjakat, a két díszvendég, Thierry Frémeaux, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatos képviselője, valamint Radu Mihăileanu filmrendező jelenlétében.

A díjátadó másik meghívottja Jurgen Biesinger az Európai Filmakadémia gyártóvállalatának, az EFA Productionsnak a producere. 2006-ban a 17 megszokott kategóriadíjat osztották ki, ezzel szemben idén hét díj, két meglepetésdíj, valamint különdíjak lesznek, például a román film támogatásáért járó díj, melyet Thierry Frémeaux, fog átadni.

Lesz egy díj, amelyet a 30 éve bemutatott, Mircea Mureşan rendezte Toate pânzele sus című film emlékére adnak át, valamint egy Orange-díj, melyet az év legsikeresebb filmes alkotója vagy színésze kaphat meg. Az utóbbi díjra a jelöltek: Cristian Mungiu, Anamaria Marinca, Maria Dinulescu és Radu Jude.

A díjátadó gála keretén belül Romanian on the Movie Map címmel kollokviumot szervez a Román Filmkritikusok Szövetsége közösen a Román Film Népszerűsítéséért Alapítvánnyal. A kollokvium március 1-jén indul a K+K Elisabeta Hotelben, a moderator Magda Mihăileanu és Alex Leo Şerban lesz.Kapcsolódó