Átadták a 2010-es BAFTA-díjakat


Február 21-én, vasárnap este átadták a Brit Filmakadémia díjait – tarolt A bombák földjén. Kathryn Bigelow alkotása összesen hat díjjal lett gazdagabb, ami nagyon jó előjelnek számít a közelgő, március 7-én tartandó Oscar-gálára.

A legfontosabb (legjobb film, rendező, eredeti forgatókönyv) és fontos díjakon (operatőri munka) kívül a Bigelow-mű kapta a legjobb vágásnak és a legjobb hangnak ítélt elismeréseket is. Nagy ellenfele, James Cameron Avatarja csupán két díjat kapott: a legjobb vizuális effekteknek és a legjobb látványtervnek járót. A legjobb brit film az Akvárium, a legjobb adaptált forgatókönyv az Egek ura, a legjobb idegen nyelvű film pedig A próféta lett.

Szintén két-két díjat nyert Az ifjú Viktória királynő, illetve a Fel! A történelmi mű a legjobb jelmez és a legjobb smink/haj kategóriájában diadalmaskodott, míg az animációs munkáé lett a legjobb animációs filmnek és a legjobb zenének járó elismerés.

A színészi kategóriákban maguk felé hajlott a britek keze, és Colin Firth-öt (A Single Man), illetve Carey Mulligant (Egy lányról) díjazták, míg a mellékszereplőknél beigazolódott a papírforma, és Christoph Waltz (Becstelen brigantyk) és Mo`Nique (Precious) vihette haza a legjobb mellékszereplőnek, illetve a legjobb mellékszereplőnőnek járó kitüntetést.

A nyertesek teljes listája az EST.hu oldalán olvasható.Kapcsolódó