A Brüsszeli tizenkettő a Tabánban


A budapesti Tabánban február 25-től kezdődően minden csütörtökön levetítenek egy filmet az 1958-ban, a világkiállítás alkalmából megválasztott Brüsszeli tizenkettőből. Februártól áprilisig az örök klasszikusok több mint a felét, hetet láthatunk.

1958-ban nagyszabású világkiállítás zajlott le Brüsszelben. Sor került a filmművészet bemutatkozására is, mégpedig eddig soha nem látott módon. A belga Filmarchívum rendezésében lezajlott filmverseny feladata ugyanis az volt, hogy az 1895 és 1955 között készült valamennyi film közül szakértő zsűri válassza ki a tizenkét legjobbat. A cél az volt, hogy felhívják a világ figyelmét a filmművészet nagy alkotásaira, és eloszlassák azt az előítéletet, mely a filmet felületes művészetnek tartja. A zsűri tagjai postán küldték el az általuk legjobbnak tartott harminc film címlistáját. Ezek közül választották ki a szavazatok arányában a tizenkét legjobb filmet és a tizenkét legjobb rendezőt.

A Tabán programszervezői ezzel a sorozattal szeretnék azt a hagyományt folytatni, melynek keretében régi filmművészeti alkotásokat is műsorra tűznek, s felhívják a nézők figyelmét arra, hogy ezen filmek valóban kiállták az idők próbáját, maradandó értékeket képviselnek, s mindmáig aktuális a mondanivalójuk. Sajnos a tizenkét filmből csak hetet tudnak bemutatni, vetítési sorrendjük pedig követi az akkori szavazati sorrendet. A vetítések után Ludassy György médiatanár várja az érdeklődőket egy film utáni kötetlen beszélgetésre, véleménycserére. A vetítések este 8-kor kezdődnek.

Program:

  • február 25.: Patyomkin páncélos (Bronenoszetsz Patyomkin, r.: Szergej Mihajlovics Eizenstein, 1925);
  • március 4.: Biciklitolvajok (Ladri di biciclette, r.: Vittorio De Sica, 1948);
  • március 11.: Szent Johanna (La passion de Jeanne d’Arc, r.: Carl Theodor Dreyer, 1928);
  • március 18.: Türelmetlenség (Intolerance: Love’s Struggle Throughout the Ages, r.: David Wark Griffith, 1916);
  • március 25.: Föld (Zemlja, r.: Alekszandr Dovzsenko, 1930);
  • április 1.: Az utolsó ember (Der letzte Mann, r.: Friedrich Wilhelm Murnau, 1924);
  • április 8.: Dr. Caligari (Das Kabinett des Dr. Caligari, r.: Robert Wiene, 1920).


Kapcsolódó