Kisebbségek a vásznon


Tizenkilenc film versenyez az idén a VI. Nemzetiségi Filmszemle fődíjáért. A mustrát évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezi, 2010-ben minden eddiginél több filmet neveztek be az alkotók. (kultúra.hu)

Az idén március 4-én, csütörtökön az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják a VI. Nemzetiségi Filmszemlét, amelyen a tizenkilenc versenyfilm mellett különteremben mutatják be az idei díszvendég, Románia filmeseinek legkiválóbb alkotásait.

A mustrára nevezett 65 produkció közül előzsűri választotta ki a legjobbakat. A grémium tagjai: Almási Tamás rendező (elnök), Born Ádám, az MTV főrendezője és Brinduşa Armanca újságíró, a Budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója. A fődíjért olyan izgalmas dokumentumfilmek versenyeznek, mint a többszörös olimpiai bajnok román tornásznő disszidálását bemutató Nadia Comăneci szökése, a hazájukat elhagyni kényszerülő romákról szóló Dolce Vita, vagy az aranytorkú villamosvezető, a biharkeresztesi születésű Varga István életét bemutató, Csillagok közt jártam című alkotás.

A filmszemle vendége 2010-ben Románia, ezért a Román Kulturális Intézettel együttműködve a második teremben kizárólag olyan produkciókat vetítenek a szervezők, amelyek vagy Romániában, vagy a hazai román közösségek műhelyeiben készültek.

A nap végén három díjat oszt ki a szemle zsűrije, illetve egyet a filmszemle fővédnöke, Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa. A rendezvényen bárki részt vehet, és mindegyik vetítés ingyenes.Kapcsolódó