Tiltakozik az EFA Panahi miatt


Az Európai Filmakadémia tiltakozik Jafar Panahi iráni filmrendező letartóztatása ellen. A neves filmest március 1-jén tartóztatták le teheráni otthonában családjával és mintegy 15, az ellenzék körébe tartozó vendégével együtt (EST.hu).

Jafar Panahi ugyanis nyíltan támogatja a konzervatív Mahmúd Ahmadinezsád elnök ellenzékét. A rendezőt, feleségét, lányát és a többi letartóztatott személyt ismeretlen helyre vitték a lakásába behatoló civil ruhás rendőrök. Panahit tavaly nyáron egyszer már rövid időre őrizetbe vették családjával együtt, amikor részt vett az Ahmadinezsád vitatott újraválasztása miatt kirobbant tüntetések halálos áldozataira emlékező ellenzéki rendezvényen. Azóta a filmes nem hagyhatta el Iránt – a tilalom miatt nem utazhatott ki például az országból februárban, bár díszvendégnek meghívták a 60. Berlini Filmfesztiválra.

Az Európai Filmakadémia igazgatótanácsa pedig a múlt hét végén bejelentette, hogy határozottan tiltakozik Panahi letartóztatása ellen és követeli azonnali szabadon bocsátását. A nemzetközileg elismert Jafar Panahi olyan alkotások rendezője, mint A fehér léggömb, A tükör, A kör, a Vér és arany, illetve a Pályán kívül. Munkásságát olyan fesztiválokon díjazták, mint Berlin, Cannes és Velence. Az Európai Filmakadémia igazgatótanácsa ezért arra bátorítja az Akadémia tagjait, hogy személyes levelekkel csatlakozzanak a tiltakozáshoz Irán helyi nagykövetségein. A tiltakozást egyébként az EFA igazgatótanácsa nevében Yves Marmion, Nik Powell és Volker Schlöndorff jelentette be Berlinben egy sajtóközlemény formájában.Címkék

Kapcsolódó