Áprilisban fejezik be Kertész Mihály elveszettnek hitt némafilmjének restaurálását


Kertész Mihály negyedik, eddig elveszettnek hitt 1914-es némafilmjének A toloncnak április elején fejezik be a restaurálását az amszterdami Haghefilm laboratóriumában. A film előkerüléséről korábban már beszámoltunk – a világon elsőként.

A tolonc több szempontból is értékes darabja a fennmaradt magyar némafilmek csekély számú gyűjteményének. Az alkotás a második legrégibb előkerült magyar néma játékfilm az 1912-ben rendezett Keserű szerelem után. Kertész Mihály 1919-ig több mint negyven némafilmet rendezett Magyarországon, de csak kettő maradt meg: az 1917-ben készült Az utolsó hajnal című játékfilm és az 1919-ben gyártott Jön az öcsém című rövid propagandafilm. A közönség számára nemsokára látható lesz az 1914-ben rendezett A tolonc című alkotás, mely egyike annak a három játékfilmnek, amelyet a Hollywoodban Michael Curtiz név alatt fantasztikus karriert befutó Kertész Mihály Kolozsváron rendezett Janovics Jenő stúdiójában.

Az alkotás a kolozsvári korszak második évében készült a Proja filmgyárban. Külön szenzáció, hogy a ma élők közül alig akad valaki, aki láthatta Jászai Marit mozgóképen. A Kolozsváron készített közel hetven némafilm közül ez a negyedik, amelyből nem csak pár perces részletek maradtak fenn. A kópiáját Amerikában vetítették, ugyanis a képközi feliratok angol nyelvűek és a szereplők nevét is angolosították.

A restaurálási munkákat már 2008-ban megkezdték, azonban nem volt elég forrás a film felújításához. Mivel a munkák elvégzéséhez tetemes összegre, közel 20 millió forintra lett volna szükség, a holland filmmúzeum felajánlotta segítségét, és egy évvel ezelőtt az amszterdami Haghefilm laboratóriumában megkezdték a restaurálást. A film korabeli eljárással színezett, úgynevezett virazsírozott kópiája zsugorodott állapotban került elő. Egyik tekercse el is ázott, ezt azonban sikerült gyorsan megszárítani, így az emulziós réteg nem károsodott. A szárítást követően a nitrófilmek számára legkedvezőbb hőmérsékleten és páratartalom mellett helyezték el. A felújítás megkezdésekor kiderült, hogy a nitrókópia több, a korábbi kopírozásból eredő, nehezen korrigálható hibát tartalmaz, amit analóg módon nem lehetett korrigálni, csak digitális technikával. A restaurálás április elejére fejeződik be, a hivatalos bemutató Hollandiában lesz.Kapcsolódó