Kezdődik a Dialëktus Fesztivál


Március 4. és 9. között rendezik meg a Dialëktus Fesztivált, ahol Európa legkreatívabb és legújabb dokumentumfilmjei versenyeznek a budapesti Vörösmarty moziban.

A Dialëktus Fesztivál Budapest legújabb mozijának nyitórendezvénye lesz. A DocuArt Kocsiszín csak a filmekről szól, itt olyan filmeket játszanak nap mint nap, amelyek eddig teljesen kimaradtak a forgalmazásból. De van videókönyvtár is, vagy akár saját laptopon egy kávézóban is meg lehet nézni ezeket a filmeket.

A DocuArt Kocsiszín az Erkel utca és a Ráday utca sarkán álló, Károlyi–Almássy palota kocsiszínjében nyílik (Erkel u. 15.). A neoreneszánsz épület Ybl Miklós egyik utolsó alkotása. A DocuArt lesz a fesztivál központja, a versenyfilmek vetítése a Vörösmarty moziban lesz.

A filmeket a szervezők nem a műfajuk, hanem a témájuk szerint csoportosították:

  • Mi vagyunk a történelem: Háborúk, forradalmak, rendszerváltások – néha „csinálói", néha elszenvedői vagyunk.
  • Hátrányban: A szekcióban szereplő filmek alapkérdéseket feszegetnek: kik ők, és kik vagyunk mi? Vagy a kérdést is másképp kell feltenni?
  • Túlélők: Csak azért is! Esélytelenül, magukra hagyatva, a szociális és gazdasági környezett csapdái közt vergődve… Élünk!
  • Hagyományaink: Mesék, mítoszok, jelentést hordozó tárgyak, titkos, de legalábbis a nem beavatottak számára hozzáférhetetlen tudás.

Külön versenyprogramban szerepelnek a magyar dokumentumfilmek, így sokkal több magyar filmet láthat a nemzetközi közönség, mint az előző évben. A korábbi versenyszekciók: Európai dokumentum- és antropológiai filmek versenya, Európai néprajzi filmverseny és Európai diákfilmverseny.

Részletes program: www.dialektusfesztival.huKapcsolódó