Restaurálják A Nibelungok című némafilmet


A Fritz Lang (1890-1976) rendezésében 1924-ben készült ötórás, kétrészes film felújított, zárójelenettel kiegészített változatát április 27-én mutatják be Berlinben – közölte a Friedrich Wilhelm Murnau Alapítvány Potsdamban. Gottfried Huppertz eredeti zenéje alapján a film zenei hátterét a hesseni rádió filharmonikus zenekara játssza Frank Strobel karvezetésével. (MTI)

Eberhard Junkersdorf, a wiesbadeni székhelyű Friedrich Wilhelm Murnau Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy az új Nibelung-változat az alapítvány eddigi legnagyobb és 750 ezer eurós (204 millió forintos) költségvetésével legdrágább restaurációs projektje. A még be nem fejezett munkálatokban kilenc ország összesen tizenhét intézménye vesz részt, a filmanyag többek között New Yorkból, Moszkvából, Milánóból és Los Angelesből származik.

A restaurálás során elsősorban a képminőség javítására fektettek hangsúlyt, az eddig eltűntnek hitt jelenetek beillesztése háttérbe szorult. Ennek ellenére azért a kész filmben szerepel egy újonnan beiktatott jelenet is.

Fritz Lang 1922 és 1924 között forgatta Potsdam-Babelsbergben Siegfried, Gunther és a Nibelungok kincsének történetét feldolgozó eredeti filmjét. Aki már nem tud jegyet szerezni az áprilisi bemutatóra a berlini Német Operába, megtekintheti a filmet az Arte kulturális televíziós csatornán.

A Nibelungok a második restaurált Lang-klasszikus. Két hónapja a berlini nemzetközi filmfesztivál nyitányán mutatták be a filmtörténet mérföldkövének számító fantasztikus némafilm, a Metropolis restaurált változatát.Kapcsolódó