Hamarosan megjelenik Marilyn Monroe könyve


Hamarosan könyvet adnak ki az ikonikus néhai sztár, Marilyn Monroe eddig még sosem látott írásaival – köztük rövidebb feljegyzésekkel, költeményekkel és esszékkel. A tragikus sorsú színésznő válogatott munkái idén ősszel jelennek meg. (EST.hu)

A könyvet a Farrar, Straus & Giroux fogja kiadni; a válogatásnak a Fragments (Töredékek) címet adták. A szerkesztő, Courtney Hodell tájékoztatása szerint a kiadvány verseket és különböző feljegyzéseket tartalmaz majd, melyekben Monroe a volt férjével, Arthur Millerrel való kapcsolatáról és az életében szerepet játszó más férfiakról vall. A Fragmentsben lesznek ezenkívül olyan írások is, melyek ismert írók, például Samuel Beckett vagy James Joyce műveiről szólnak.

A könyv igazi ritkaságnak számít, hiszen a színésznő írói munkássága eddig teljesen ismeretlen volt a nagyközönség előtt. Mostanában főleg akkor merült fel a sztár neve, mikor alkalmanként elárvereztek egy-egy tárgyat, ami korábban a tulajdonában volt vagy amikor vele készült, ám addig ismeretlen (amatőr) felvételeket találtak.

Az ikonná vált színésznő 1962-ben halt meg, mindössze 36 éves korában, gyógyszer-túladagolásban. Rövid pályája során olyan filmekben szerepelt, mint az Aszfaltdzsungel, a Niagara, a Hétévi vágyakozás, a Van, aki forrón szereti vagy a Kallódó emberek. Habár irodalmi tevékenysége eddig nem volt ismert, azt például lehet tudni, hogy szívesen festegetett is (egy öt évvel ezelőtti aukción elkelt ugyanis egyik festménye, amit John F. Kennedy elnöknek készített).Kapcsolódó